Att träna eller inte träna

Ska det vara såhär resten av mitt jävla liv? Ska jag få ångest varje gång jag inte tränar? Ska jag sitta och känna mig värdelös, tjock och hopplös när jag väljer att göra något annat eller inte göra någonting alls? Jag orkar inte vara så jävla rädd längre. Det var så mycket enklare när jag inte hade något val, när jag inte kunde eller fick träna. Nu har jag ingen som helst anledning till att inte träna och då hamnar jag i samma fälla igen. Jag orkar inte, jag orkar inte, jag orkar inte.

Oktober

Jag vaknade i morse med inställningen att jag skulle gå och träna. Jag vaknade i morse och kände mig varm, trött i huvudet, smått snuvig och allmänt orkeslös. Hade det varit för ett halvår sedan hade jag inte godtagit det som ursäkt för att inte träna men jag vet att jag bara låter ångesten, skuldkänslorna och ätstörningen ta över om jag inte lyssnar på min kropp och arbetar ut den när den egentlligen bara vill ta det lugnt och sova. Så jag struntade i att misshandla mitt hjärta genom träning, istället bestämde jag mig för att bara vara hemma och läsa till gårdagens missade seminarium och morgondagens kommande. Även om jag knappt har någon aptit över huvud taget har jag ätit fullvärdiga måltider och inte tagit chansen i att strunta att äta. För trots att en är sjuk och inte känner sig speciellt sugen på mat vet jag att min kropp behöver det, att jag behöver det. Nu ska jag läsa vidare, lyssna på radio, ringa en vän och kanske baka lite senare.

Återbesök

Idag var jag på återbesök på dagvården. Nu känner jag mig ännu mer övertygad om att jag är klar med den perioden av mitt liv, men däremot inte klar med människorna. De har alla sin egen plats hos mig. Det är möjligt att jag har hittat två vänner där, som jag alltid kommer älska oavsett hur lite eller mycket vi hörs av. De har gjort avtryck.
Jag måste påminna mig om att sluta "deala" och uppmärksamma de gånger jag undviker att dricka juice till maten för att det innehåller mer kalorier än vatten, de gånger jag inte kan välja mellan att äta knäckebröd eller mjukt bröd till maten och de gånger då jag inte tillåter mig själv att äta en muffin eller dylikt. Automatiska tankar cirkulerar fortfarande konstant i mitt sinne och det är som min beandlare sa: ju mer jag går mot tankarna och inser att det faktiskt inte finns något att vara rädd för, desto snarare avtar dem. Även om jag inte går i dagvården längre fick jag en veckans utmaning jag med, blev lite smått berörd av att jag fick vara en del av gruppen, att jag fick vara med. Min utmaning är hur som helst att under en fika både dricka en "läskig" dryck (t.ex. varm choklad) och äta något "läskigt" tilltugg till det. Vidare blev jag glad också av att jag blev erbjuden att äta lunch där någon dag nästa vecka, det ska bli!
Dagen då jag slutade lämnade jag en liten kärleksfull lapp till en av behandlarna som jag verkligen ser upp till och känner igen mig i. Det kommenterade hon idag och jag känner att jag har en plats i hennes hjärta, hur fjantigt det än låter, jag med.
Här sitter jag och dricker te på ett café och känner att jag nog börjar bli så smått febrig och förkyld men trots det har jag haft en fin dag och mitt humör är lugnt, rofyllt och lyckligt.

Pappa

Min pappa är finast i världen. Det finns nog ingen som är så lik mig till sättet att tänka.

Anti-jantelag

Ska en skriva om de dagar då en hatar sin kropp och känner att allt bara går emot en tycker jag då rakt att en får ta och skriva om de dagar då en tittar sig i spegeln och tycker om sin kropp riktigt ordentligt. Idag är jag snygg i mina ögon och det är dagar som dessa som får mig att orka gå igenom de sämre.
Idag har jag varit på loppis och gjort några fynd med en nyfunnen vän. Därefter gick vi till stadens finaste café och pratade och drack kaffe med sojamjölk.

God morgon

Igår gjorde jag en ekonomisk, miljövänlig och framför allt feministisk investering genom att köpa en menskopp. Är allmänt förbannad över att mens, kvinnors kroppar och sexualitet fortfarande är oerhört tabubelagt. Varför tror ni mens är blått i TV?

Fin stund

Filten över benen, sittande i soffan framför datorn där jag tittar på "Fyra år till". I munnen en lakritsklubba efter ett gott mellanmål bestående av chokladte med mjölk, en tekaka med ost och citrus - och kardemummamarmelad och ett päron. Ljuvligt.

En väldigt bra dag

Dagens konstateranden:
Jag älskar att skiriva, till och med när det handlar om genusuppsatser.
Jag älskar att pyssla med mitt eget och vara i mina egna tankar, med mig själv.
Det finns många människor som gör mig glad och idag fick jag sjunga tillsammans med några underbara själar.
Jag har en vän som jag inte känt i mer än två månader men som alltid får mig att må så bra, så bra. Hon är finare än vad hon tror och jag vill verkligen få henne att förstå det. För mig är hon fantastiskt värdefull.

Ibland är det bra att skratta med sig själv

Note to self: Är betydligt mer heterosexuell i depressivt tillstånd.
In other words: Jag trivs med att vara nästan fri från ätstörningar och allt annat än depressiv!

Inspiration

Lyssnar på Feist nya skiva, magiskt. Jag är otroligt glad över att jag kan njuta av musik, att jag är här och hör den, att jag äntligen kan lyssna. Jag saknar att skapa, uppträda och uttrycka mig på kreativt vis. Dit ska jag igen.

Möt din ångest

Fyfan, fyfan, fyfan. Jag började fan nästan gråta innan. Jag hatar min jävla kropp, jag står inte ut. Idag har jag helt plötsligt komplex jag inte visste att jag hade innan. Någon ex-anorektiker som känner igen sig?

Det finns svåra dagar

Jag måste vara ärlig och säga att det finns riktigt svåra dagar och idag är den första på väldigt länge. Jag rent ut sagt vantrivs något fruktansvärt i min kropp, känner mig mullig, svullen och ful. Jag ser bara en stor, otymplig tjej med allmänt barnsligt utseende. Någonstans vet jag ju dock att så inte kan vara fallet, det var ju inget fel på mig i förrgår? Får jag bara sova lite mer natten till imorgon, om jag har tålamod med att kroppen ska anpassa sig efter att jag ger den näring och lita på att jag kommer ge den mat regelbundet så den inte behöver samla på sig vätska (för jag hoppas verkligen att det är vätska och inget annat) kommer det vara enklare. Nu ska jag iväg och köpa lunch för att sätta mig och plugga på skolan. Även om det är motigt ska jag ta hand om mig själv. Jag ska vinna tillslut. Så det så.
Ps. Det är så lite som kan göra så mycket dagar som dessa. Att en fin bekant hälsade på mig gjorde mig betydligt mycket gladare vilket i sin tur ledde till att jag inte fokuserade lika mycket på min kropp. Vad är viktigt egentligen?

Fin natt

Så vackert livet är när en om natten sitter och delar med sig av sina favoritlåtar till far sin. Min pappa är den finaste i världen, min största idol.

Känslofylld dag

Jag är lycklig, så jävla lycklig just nu. Det har varit en helt fantastisk dag fylld av så många värmande ord från så många underbara vänner. Jag är tacksam över den resa jag har gjort, de otroliga själar jag lärt känna genom dagvården och det nya sätt jag har lärt känna mig själv på. Trots allt skulle jag inte velat vara utan denna erfarenheten, jag har växt något enormt som människa och mött så många vackra människor. En form av närhet, värme, gemenskap och omtänksamhet som jag inte, på detta specifika vis, upplevt förr. Även om jag inte är helt frisk än så är jag otroligt, otroligt nära. Jag är inte samma person som jag var innan jag insjuknade, jag är starkare, jag älskar mig själv betydligt mer, jag har utvecklats på så många plan så det näst intill är obeskrivligt. Visst vet jag att det är nu den verkliga resan börjar och jag känner mig nyfiken inför vad som komma skall. Många gånger under dagen fick jag höra hur vetgirig, nyfiken och framförallt envis jag har varit och fortfarande är. Den egenskapen kommer jag ta vara på i allt vad jag gör. Som min behandlare sa "har du gett dig fan på någonting så blir det så". Idag är en bra dag, alla dagar kommer inte vara lika enkla men jag ska fan ta mig se till att bli kvitt ätstörningen för gott.
Jag är glad över den jag har blivit, den jag är och passar det inte andra så är det deras problem och absolut inte mitt. Jag är älskad och omtyckt och jag är bra som jag är. Jag ska göra allt som står i min makt för att tro på det alla dagar, alltid. För att jag är värd det, för att jag förtjänar det.

Sista dagen imorgon

Imorgon är det sista heldagen för mig i dagvård. Jag känner mig faktiskt riktigt, riktigt redo att pröva mina vingar. Visst kommer det finnas mycket att sakna, men det är tack vare de underbara människor jag mött under mina månader i dagvård. Många av dessa kommer jag hålla kontakten med för det är inte lätt att beskriva hur mycket vi har delat med varandra. Så mycket skratt, gråt, omtänksamhet och värme.
Det är svårt att beskriva lyckan i att ta farväl av anorexi-dimman, av den meningslösa, fyrkantiga vardagen och den tomma blicken, det tomma leendet och skrattet som inte är ett skratt på något vis. Det finns ingenting i världen som gör det värt att ha en ätstörning. I dagens samhälle är det inte många personer som är helt fria från mat, vikt och kroppstankar som är nära besläktade med ångest men det finns inte någonting att vinna på att låta sitt liv kretsa kring sådana tankar.
För mig känns nu livet som ligger framför spännande och outforskat. Tänk så många ytterligare vackra möten jag kommer få uppleva med andra människor. Livet känns nu fullt av möjligheter, skratt, kärlek och äventyr. Jag längtar.

Spegel, spegel

Jag känner mig mullig. Jag ser en mullig tjej när jag tittar mig i spegeln. Varför äter jag upp trots att det inte är gott och när jag inte är hungrig? Jag orkar inte vara rädd. Jag vill bara leva.

Att prioritera

Jag ska sluta falla in i gamla mönster. Sluta umgås med personer som endast drar energi utan att ge mig någon tillbaka. Alltför ofta tar jag mig an rollen som "lyssnande, hjälpande vän (terapeut)", jag ställer frågor och lyssnar intresserat efter svar på hur de mår, vad som händer i deras liv utan att någonsin få frågan ställd tillbaka. Jag vet att jag är välsignad med att ha många bra, ömsesidiga vänskapsrelationer där jag mår bra. Jag vet också att jag har lätt för att lära känna människor, knyta band till andra och få nya vänner, vilket är något jag är oerhört glad för. Därför förstår jag inte heller varför jag envisas med att hålla kontakten med vänner som inte gynnar mig på något sätt och som jag definitivt inte har tid med. Trots detta fortsätter jag prata med dessa, fråga och lyssna, även om jag har så många andra som känner mig lika bra som jag känner dem. Som bryr sig om att känna mig. Jag som under de senaste månaderna har blivit så bra på att prioritera bort relationer som stjälper mig mer än vad de hjälper mig. Jag kan väl konstatera att dagens konversationer inte var av det givande slaget så nu har jag bestämt mig för gott: jag ska sluta vara en soffa, sluta vara så jävla snäll och istället sätta gränser, våga säga nej och prioritera mig själv för en gångs skull.

Lugnet i en stressig plugg-helg

Sitter och lyssnar på Adagio in G minor av Albinoni med pappa och bejakar hur vacker livet är.
För övrigt gick jag emot min ätstörning ytterligare en gång då jag igår tillät mig att bara vara nu och ha roligt med nya bekanta till sena natten. Alkohol och nattamat trots spöken gjorde både mig och min syster stolt.
Nu har magen kurrat ett tag så det blir till att laga vegetariskt i form av quornfärs och tagiatelle i härlig tomat - och fruktsallad. Chilisås/ketchup på det så blir det perfekt. Ska man kanske våga sig på mjölk istället för vatten till maten?

Så det så

Det är ingen jävla prestation att gå ner i vikt. Det är en prestation att hamna på en hälsosam vikt. Det är en prestation att njuta, leva och älska sig själv.

Dagens samtal

Gått mig i blodet? Kanske bara en liten fjäril? För mig en stående diagnos.

Tis-dagen

Idag var det vägningsdag och jag är från och med nu av med näringsdryckerna för gott! Nästan BMI 20 och har alltså nått mitt viktmål, lyckan är fullbordad!

Jag kommer sakna mina fantastiska vänner på dagvården när jag slutar om en och en halv vecka. Som vi har skrattat och gråtit med varandra, delat med oss av våra innersta tankar, erfarenheter och diskuterat både lyckan och hindren i livet. Vissa jag endast känt i sex veckor känns det som jag känt i flera, flera år. Så många fina vardagsrutiner, i samband med dessa människor, som jag kommer sakna något oerhört. Det hejdlösa skrattet med den ena, de fina diskussionerna och utbytena med en annan (som jag rent reflektions - och personlighetsmässigt är så väldans lik), en tredjes torra små skämt som uppenbarar sig när man minst anar det, de härliga och spontana sångtstunderna som då och då uppstår mellan två andra och mycket mer. Mest av allt kommer jag sakna frukostgänget och vissa av behandlarna, det blir som ett andra hem, en trygghet att till vardags spendera så mycket tid med varandra.
Trots denna separationsångest vet jag att jag är redo att flyga ur fågelboet nu, att helt och håller ta ansvar för mitt eget mående och mitt eget liv. Häromdagen hade jag en diskussion med en vän på dagvården då vi talade om ätstörningar i förhållandet till rädslan för att växa upp. Jag har aldrig sett det på det viset innan men vi, som båda blev sjuka i samband med avslutandet av gymnasietiden, lekte med tanken på att en ätstörning kan vara ett sätt att fly från alla det kraven som kommer i och med att man växer upp. Att sjukdomen blir ett sätt att rent kroppsligt slippa bli vuxen samtidigt som man också får känna sig liten och ha en form av ursäkt till att inte ta ansvar och bli vuxen. Kanske finns det dem som blir ätstörda på grund av rädslan för att växa upp? Även om jag inte direkt kände igen mig i de tankarna när hon först tog upp det på tal kan det nog mycket väl vara så att alla de kraven en möter som ung vuxen kan vara en av orsakarna till att en ätstörning triggas igång.
För att återknyta vill jag säga att jag känner mig redo, även om jag är lite rädd, att börja forma mitt egna liv nu. Med lite extra självförtroende/känsla i bagaget ska jag ge mig fan på att våga göra det jag drömmer om. Jag är värd så mycket mer än vad jag trott och tror. Jag kan så mycket mer. Att komma ifrån alla negativa antaganden, automatiska tankar och bilder av en själv en har är lättare sagt än gjort. Att lära sig att allt jag upplever är min tolkning och endast, endast min verklighet är så självklart samtidigt som det är så svårt att ta till sig. Det är jag som väljer mina tankar, det är jag som väljer att antingen kväva eller se mina möjligheter.
Det är jag som väljer att bli sårad eller att älska mig själv.

Snart brittsommar?

Det är så påtagligt hur jag blir mer och mer levande för var dag som går. Jag ser förändringar och framsteg vecka för vecka. Igår sa en kär vän till mig, som bara känt mig under min sjukdomsperiod, att jag är mer levande nu, att jag är annorlunda och har mer färg. Det gjorde mig väldigt gott att höra de orden. Ja, visst finns här fler och fler stunder av lycka, stunder då jag njuter av hur gatlyktorna lyser upp tågstationen vid skymningstider, då här och nu är allt jag önskar mig. Jag vet att jag har sagt det förr men det är så vackert att återupptäcka livet. Kanske tar jag allt det fina lite mindre för givet nu än jag gjorde tiden innan jag blev sjuk? Kanske. För det var längesedan det var så härligt att cykla hem i oktobersolen som det var denna varma eftermiddag, lyssnandes på Sinead O'connor mitt bland de gulnande höstlöven som en efter en föll ner från träden. Just precis nu känns det som dagens enda bekymmer är blåsorna efter mina Dr.Martens och att jag är hungrig.

Mord på g

"Nej jag åt inte för mycket till frukost. Ja man man äta scones och marmelad till frukost istället för mackor. Nej jag kommer inte bli tjock."
Jag sitter här alltså och försöker kväva mitt spöke, för så bra som den här helgen har varit ska hon inte få förstöra någonting. Inte någonting alls.
Jag är värd så jävla mycket mer än så.

Härligt liv

Lång skogspromenad, Emil Jensen i lurarna, scones med apelsin & citronmarmelad och nu teater!

Första oktober

Det är inte många veckor kvar i dagvården nu och det känns skrämmande, tänk om det bara fortsätter uppåt? Tänk om jag aldrig börjar träna? Jag vet inte om jag orkar komma tillbaka till verklighetern, ut ur tryggheten, ut till valet, till pressen, kraven och prestationsångesten. Jag har märkt att min dåliga självbild/känsla, nu när maten blir lättare och lättare, börjar träda fram. Precis som att jag har dränkt den under det senaste året av anorexi. Det är i och för sig inte så konstigt, var väl delvis av den anledningen som jag började svälta mig; för att fly mig själv, bearbeta (eller snarare kväva) mitt jag och allt jag inte tyckte jag var värd. Visst har jag en märkbar bättre självkänsla och själbild nu men min osäkerhet sipprar ändå fram mellan meningarna och orden. Det är väl nästa fas; att jobba med det som drog ned mig i ätstörningsträsket, att älska mig själv fullt ut.
På tal om att älska så har jag varit som ett känslomoln den senaste veckan. Känslorna har pendlat från sentimentalitet och nostalgi till lyckorus och kärleksfullhet. Det är härligt att äntligen börja kunna känna saker igen, att kroppen orkar prioritera annat än mat, sömn och vila. Jag är nu fri från de basala, fysiska behoven och kan äntligen fokusera på det fina i livet, på skratten, drömmarna och förhoppningarna.
Jag har fått många vackra vänner under de senaste månaderna att sakna när dagvården är slut. Jag har även insett hur fina människor det redan finns i min närhet och hur jag önskar vårda mina relationer till alla älskvärda, nära som bekanta.

RSS 2.0